AMSTERDAM - Het aantal gevallen van moord en doodslag in de grote steden is dit jaar spectaculair gedaald. In Amsterdam en Rotterdam is het aantal geweldsdoden meer dan gehalveerd. In de regio Den Haag nam het aantal zelfs met tweederde af. In de provincie Limburg kwamen wel meer mensen door een misdrijf om het leven dan vorig jaar.

Amsterdam werd in 2006 opgeschrikt door zeventien geweldsdoden. In de regio Rotterdam waren dit jaar achttien slachtoffers van moord en doodslag te betreuren. In Amsterdam en Rotterdam waren vorig jaar nog respectievelijk 36 en 35 mensen het slachtoffer.

De regio Den Haag telde tien gevallen van moord en doodslag, een forse daling vergelijken met het aantal van 32 in 2005.

Politiekorpsen verklaren de afname voor een deel door de grotere aandacht die ze geven aan de bestrijding van huiselijk geweld. "De meldingsbereidheid groeit, waardoor we geweld achter de voordeur vaker in de kiem kunnen smoren", aldus de zegsman van de Amsterdamse politie. Veel misdrijven vinden plaats in de relationele sfeer.

Dat beeld geldt ook voor Rotterdam. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie is het lastig beleid te ontwikkelen door de schommelingen in de moordcijfers. "Er is geen peil op te trekken."

Pakkans

Het hoofdstedelijke korps denkt ook dat preventief fouilleren bijdraagt aan het lagere moordcijfer. "De pakkans wordt groter. Mensen lopen minder snel met wapentuig in de stad rond." De sterke daling in de regio Den Haag is volgens de politie voornamelijk toe te schrijven aan "toeval". Een proefproject van de politie Haaglanden om eerwraak aan te pakken, heeft mogelijk ook een bijdrage geleverd.

Amsterdam had in tegenstelling tot voorgaande jaren nauwelijks te maken met liquidaties. De enige afrekening betrof het doodschieten van cafébaas Thomas van der Bijl in april. De dodelijke steekpartij van een 27-jarige Marokkaanse man in Amsterdam-Oost in september leidde tot relletjes tussen Marokkaanse en Surinaamse jongeren en oplopende spanningen in de buurt.

Maasmeisje

In Rotterdam was vooral een Maasmeisje in het nieuws, de 12-jarige Gessica wier lichaamsdelen in de Maas werden gevonden. Ook een 39-jarige dode Albanees die in de kofferbak van zijn eigen auto op de bodem van de Rijnhaven lag, baarde opzien. De auto werd bij toeval gevonden tijdens een proefduik van de Rotterdamse brandweer.

In maart schoot een man zijn ex-vriendin dood in de lobby van een hotel in Zoetermeer. Ook probeerde hij haar stiefvader te vermoorden. De dader kreeg 25 jaar cel. Het was de eerste keer in Nederland dat de rechter van de mogelijkheid gebruikmaakte om tijdelijke celstraffen te geven tot dertig jaar.

In Limburg werden dit jaar vijftien mensen omgebracht. Vorig jaar waren dat er nog twaalf, maar in 2004 kwamen er liefst 25 mensen door een misdrijf om het leven. De provincie Limburg kent al jaren een bovengemiddeld aantal gevallen van moord en doodslag vergeleken met andere regio's.