BAGDAD - De gewezen Iraakse dictator Saddam Hussein, wiens doodstraf dinsdag in hoger beroep werd bevestigd, zegt naar de galg te gaan als "offer". In een brief die zijn advocaten woensdag openbaarden, roept hij de Iraakse bevolking op zich te verenigen in het aangezicht van haar vijanden.

Bekijk video

"Ik offer mezelf. Als God het wil, zal hij me plaatsen tussen echte mannen en martelaren", aldus de dictator in de brief die hij schreef voorafgaand aan de bekendmaking van het doodvonnis in hoger beroep.

Volgens advocaat Khalil Dulaimi heeft Saddam de boodschap in november opgesteld kort nadat hij in eerste aanleg ter dood was veroordeeld.

Onrust

Het is overigens onduidelijk wanneer de executie plaatsheeft. Als uiterste termijn staat dertig dagen gerekend vanaf woensdag. De plaats en het tijdstip zullen vermoedelijk niet tevoren worden bekendgemaakt om meer onrust in Irak te voorkomen.

Het vonnis zou op elk gewenst moment kunnen worden voltrokken. President Talabani moet nog wel zijn handtekening zetten onder de opdracht tot executie.

Offerfeest

Het staatshoofd is echter een verklaard tegenstander van de doodstraf en zal vermoedelijk een van zijn plaatsvervangers laten tekenen. Volgens de Iraakse minister van Justitie Hashem al-Shibli heeft de terechtstelling vermoedelijk pas plaats na het offerfeest dat vanaf 30 december in Irak wordt gevierd.

Internationaal werd dinsdag en woensdag verdeeld gereageerd op de bevestiging van het doodvonnis voor Saddam. Het Witte Huis reageerde instemmend. "Vandaag is een belangrijke mijlpaal in de pogingen van het Iraakse volk om de gerechtigheid van een tiran te veranderen in de gerechtigheid van de wetgeving", aldus zegsman Scott Stanzel.

Principe

Londen hield zich op de vlakte. Het is een zaak voor het onafhankelijke Iraakse tribunaal en de Iraakse autoriteiten, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uit principe blijft de Britse regering echter tegen de doodstraf.

Mensenrechtenorganisaties veroordelen zonder uitzondering de doodstraf.