JERUZALEM - Israël gaat de bombardementen en beschietingen van de Gazastrook hervatten. Premier Ehud Olmert zei dit woensdag. Hij stemde met nieuwe aanvallen in op aandringen van de minister van Defensie, Amir Peretz, die af wilde van het beleid van terughoudendheid tegenover de Palestijnen in de Gazastrook.

Dat lag vooral onder vuur na een Palestijnse raketaanval waarbij in Israël dinsdagavond twee kinderen gewond raakten.

Een maand lang onderbrak Israël de aanvallen in en op de dichtbevolkte strook waar meer dan 1,3 miljoen Palestijnen wonen.

Palestijnse groepen en de joodse staat kondigden 26 november een bestand af. De Israëli's trokken hun militairen terug uit de Gazastrook en de Palestijnen zouden geen raketten meer afschieten.

Projectielen

Niettemin schoten Palestijnen naar schatting zestig projectielen af die tot dinsdag geen schade van betekenis aanrichtten of gewonden veroorzaakten.

De Israëli's vuurden tijdens het bestand ook op de Gazastrook waardoor zeker een dode en enkele gewonden vielen.

Precisieaanvallen Premier Olmert heeft beloofd dat Israël enkel gebruik zal maken van precisieaanvallen als antwoord op de aanvallen vanuit Gaza. Ondanks de bombardementen zegt Olmert zich nog steeds aan het niet-vuren bestand te houden. ”Wij zullen blijven samenwerken met de Palestijnse Autoriteit om de Qassam-beschietingen zo spoedig mogelijk te stoppen”, aldus een verklaring van Olmert.