AMSTERDAM - Gemeenten zouden vergunningen voor coffeeshops moeten kunnen veilen zoals de overheid etherfrequenties veilt. Met de opbrengst kan een gemeente iets terugdoen voor omwonenden die overlast hebben van de coffeeshop. Dat zegt burgemeester Jan Lonink (PvdA) van Terneuzen woensdag in Trouw.

Terneuzen trekt veel Fransen en Belgen die cannabis kopen in twee coffeeshops in de Zeeuwse plaats. Omwonenden zouden last hebben van wildplassers en foutparkeerders.

Lusten

De opbrengst van de veiling kan worden benut om bijvoorbeeld een theater te bouwen of nieuw straatmeubilair neer te zetten. "Niet alleen de lasten, ook de lusten", meent Lonink.

Het nadeel van een veiling is volgens de burgemeester dat de overheid belang zou krijgen in een sector waar de verkoop legaal is, maar de toevoer illegaal. "Je begeeft je als overheid dan op een hellend vlak, maar je moet toch iets."

Overlast

Lonink denkt dat omwonenden minder overlast ervaren als zij iets terugkrijgen. De overlast is volgens hem vaak een subjectief gevoel, waar de werkelijke overlast vaak best meevalt.

Lonink lanceerde in juni het plan om een coffeeshop langs de Belgische grens te bouwen om de overlast in het centrum te beperken. De Belgische burgemeester van Zelzate stelt dat Terneuzen hiermee het verdrag van Schengen overtreedt. In het verdrag staat dat het drugsbeleid in een land geen overlast mag veroorzaken in andere landen. Dat zou in deze situatie wel het geval zijn.