RIJSWIJK - Richard Visser's Gebakkraam uit Rotterdam heeft voor de vijfde keer de Nationale Oliebollentest van het Algemeen Dagblad gewonnen.

Bekijk video


Foto: Bob | De Rotterdamse bollen worden gewaardeerd met een 10

De Rotterdamse bollen werden gewaardeerd met het cijfer tien, omdat niet alleen de smaak goed was, maar ook onder meer de vulling van de oliebol. De Gebakkraam in Emmeloord verkoopt volgens de krant de vieste oliebollen en kreeg het cijfer nul. "Een aanslag op de smaakpapillen."

Proeftest

Verslaggevers van de krant kochten bijna tweeduizend oliebollen van 92 oliebollenbakkers in het hele land. Naast een proeftest zijn de oliebollen onder meer op de hoeveelheid vet onderzocht in een laboratorium.

Volgens de krant is de kwaliteit van de oliebollen van Visser een uitzondering omdat er heel veel mis is met de oliebol. Zo zouden 54 van de 92 onderzochte bedrijven kleffe, taaie, vette 'of anderszins slechte' oliebollen verkopen.

Vet

Bij 't Krulletje in Hellevoetsluis werden bollen verkocht met het kleinste vetpercentage in Nederland: 5,3 procent. De meest vette oliebol kent volgens de krant een vetpercentage van 20,2 procent en is te verkrijgen bij Denies in Doetinchem.