WASHINGTON - De voormalige Amerikaanse president Gerald Ford is dinsdag (Amerikaanse tijd) op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn weduwe bekend gemaakt. "Zijn leven stond in het teken van liefde voor God, zijn familie en zijn land", verklaarde Betty Ford.

Bekijk video

De verklaring is gepubliceerd door het Eisenhower-ziekenhuis in Rancho Mirage, in de staat Californië, waar Ford werd behandeld.

De Republikein Ford regeerde van 1974 tot begin 1977. Hij volgde Richard Nixon op, die moest aftreden in verband met het Watergate-afluisterschandaal.

Carter

Eerder had hij al de plaats van vicepresident Spiro Agnew ingenomen, omdat die moest aftreden na beschuldigingen van corruptie. Ford verloor in 1976 de verkiezingen van de Democraat Jimmy Carter. Ford was de enige niet-gekozen president van de Verenigde Staten.

Vorige maand mocht Ford zich nog de langstlevende Amerikaanse ex-president noemen. Met een leeftijd van 93 jaar en 121 dagen oud passeerde hij daarmee Ronald Reagan.

Gezondheid

De laatste jaren sukkelde Ford met zijn gezondheid. In augustus kreeg hij een pacemaker en in januari 2006 lag hij met een longontsteking bijna twee weken in het ziekenhuis. In 2000 werd Ford getroffen door meerdere beroertes.

George Bush

De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag zijn condoleances aangeboden aan de familie van zijn dinsdag overleden voorganger Gerald Ford. De president en zijn vrouw Laura zeiden "diep bedroefd" te zijn. Bush omschreef Ford als "een groot Amerikaan die vele jaren van toegewijde dienst aan het land gaf".

"Ford aanvaarde het presidentschap op een moment van nationale beroering en verdeeldheid. Met zijn rustige integriteit, gezond verstand en vriendelijkheid hielp president Ford ons land te helen en het publieke vertrouwen in het presidentschap te herstellen", verwees Bush naar de nasleep van de Watergate-affaire.

Goede vriend

De weduwe van oud-president Ronald Reagan, Nancy Reagan, had ook warme woorden over voor Ford. "Ronnie en ik hebben hem altijd beschouwd als een goede vriend en een naaste politieke bondgenoot. Zijn resultaten en zijn toewijding aan ons land zijn enorm, en zelfs lang na zijn presidentschap sprak hij zich uit over zaken die voor ons allen van belang zijn."

De gewezen chef-staf van de 38e president van de Verenigde Staten, Alexander Haig, herinnert zich de waardigheid waarmee zijn baas het ambt vervulde. "Hij moest ons land terugbrengen en het repareren. Dat deed hij met waardigheid, met grote kunde en met gevoel", aldus Haig tegen de zender CNN.