WESTERBORK - De jaarlijkse stille tocht bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork, die tweede kerstdag werd gehouden, heeft tot weerstand geleid bij het Herinneringscentrum zelf en bij Joodse organisaties en overlevenden. Aanleiding was een toespraak van voorzitter Max Wieselmann van Een Ander Joods Geluid.

Wieselmann hekelde in een toespraak de Israëlische houding in het conflict met de Palestijnen. Het Herinneringscentrum besloot zich voor het eerst te distantiëren van de tocht. Het centrum vindt het evenals de Joodse organisaties en overlevenden ongepast het kamp bij dit soort omstreden thema's te betrekken.

De 54e editie van de tocht trok 150 mensen. Wieselmann zei over het conflict in het Midden-Oosten onder meer: "Als dat kankergezwel van bezetting, annexatie en achterstelling niet verdwijnt, zal het Midden-Oosten een brandhaard blijven".

Dirk Mulder van het Herinneringscentrum wilde hier niet aan mee doen. Hij noemt Westerbork politiek neutraal gebied, vooral als het om Joodse kwesties gaat. Het centrum steunde daarom de tocht niet.

"Normaal gesproken maken we er reclame voor en raden mensen aan mee te lopen wat we zelf natuurlijk ook altijd doen. Dit jaar is dat dus niet het geval", aldus de directeur. Het onderwerp is volgens hem omstreden binnen de Joodse gemeenschap.

Verklaring

Na afloop kwam er een boze verklaring van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) namens een aantal Joodse organisaties en vijftien overlevenden van het kamp. Zij vinden het "diep grievend" dat Westerbork voor politieke doeleinden is misbruikt.

"Bovendien wordt op zo'n plek - bedoeld of onbedoeld - een directe link gelegd tussen het Israëlische optreden jegens de Palestijnen en de uitroeiingspolitiek van de nazi's jegens de Joden".

Respect

Voorzitter Jan Visscher van de Appèlgroep Westerbork, die de stille tocht organiseert, zegt de houding van het Herinneringscentrum te respecteren. We kunnen het als appèlgroep niet maken de hele wereld aan te spreken op mensenrechten en Israël te mijden, dan zouden we ongeloofwaardig worden, meent Visscher.

Hij was tevreden over de opkomst. Volgens hem waren er ongeveer evenveel deelnemers als vorig jaar.