BAGDAD - De gewezen Iraakse dictator Saddam Hussein heeft ook in hoger beroep de doodstraf gekregen. Dat heeft het hof van beroep in de Iraakse hoofdstad Bagdad dinsdag meegedeeld.

Bekijk video
Bekijk video (2)

De uitspraak betekent dat de 69-jarige Iraakse ex-president binnen dertig dagen ter dood moet worden gebracht door ophanging. Die dertig dagen tellen vanaf woensdag, aldus een zegsman van het hof.

Vonnis

De Iraakse wet voorziet niet in meer beroepsmogelijkheden voor de gewezen president. Huidig president Jalal Talabani moet nu bepalen wanneer het vonnis wordt voltrokken. Talabani geldt overigens als een tegenstander van de doodstraf. Hij heeft evenwel gezegd zich aan de wet te zullen houden.

Het Iraaks Hoog Strafgerechtshof legde Hussein begin november al de doodstraf op voor zijn rol bij een bloedbad in 1982 in het dorp Dujail. De toenmalige president, een soennitische moslim, liet daar 148 sjiitische moslims vermoorden na een mislukte aanslag op zijn leven.

Kritiek

Mensenrechtengroeperingen uitten al destijds felle kritiek op de doodstraf voor de voormalige Iraakse machthebber. Human Rights Watch klaagde ook dat het niet gelukt zou zijn tijdens het proces de feiten op een rij te krijgen.

Amnesty International sprak over "politieke bemoeienis" die de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van het gerechtshof zou hebben aangetast.

Saddam Hussein staat overigens momenteel nog terecht in een andere rechtszaak, die draait om de vermeende volkerenmoord op Koerden in Irak in de jaren tachtig.

Broer

In de Dujail-zaak werden begin vorige maand ook Saddams halfbroer Barzan Ibrahim al-Tikriti en de vroegere president van het zogenoemde Revolutionaire Hof, Awad Hamed al-Bander, ter dood veroordeeld. Ook hun vonnissen zijn bekrachtigd in hoger beroep.

Voormalig vicepresident Taha Yassin Ramadan kreeg in deze zaak eerder levenslang. Het hof van beroep vindt dat Ramadan ook de doodstraf verdient. Deze zaak is dan ook terugverwezen.

Drie andere handlangers moesten op grond van de eerste uitspraak vijftien jaar de cel in. Een zevende verdachte in het Dujail-proces werd vrijgesproken. Al deze vonnissen blijven ongewijzigd.