AMSTERDAM - Het Japanse Meteorologisch Instituut heeft het tsunami-alarm, dat na een aardbeving ten zuiden van Taiwan werd afgegeven, weer ingetrokken. Gevreesd werd dat een vloedgolf onderweg was naar de Filippijnen.

Bekijk video

"Het gevaar is voorbij", verklaarde Hiroshi Koide tegenover persbureau AP. "We voorspelden een tsunami gebaseerd op de diepte en sterkte van de aardbeving. Maar uiteindelijk zijn er geen grote vloedgolven ontstaan."

Volgens metingen van de U.S. Geological Survey (USGS) had de beving bij Taiwan een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving bevond zich in zee, ongeveer 23 kilometer ten zuiden van Taiwan.

Het Taiwanese Central Weather Bureau zegt dat de beving een kracht van 6.7 op de schaal van Richter had. Het USGS registreerde acht minuten later nog een naschok met een kracht van 7.0. De beving was door heel Taiwan voelbaar.

Schade

Volgens Taiwanese media is één persoon om het leven gekomen en zijn drie andere gewond geraakt toen hun huis instortte in de zuidelijke stad Pintung. Vier familieleden zaten gevangen onder het puin.

Er zouden scheuren zijn ontstaan in de bestrating en een grote brug is beschadigd. In het hele gebied woeden branden die zijn veroorzaakt door neergevallen elektriciteitskabels. Telefoonverbindingen in het zuiden van Taiwan zijn verbroken.

Vandaag wordt in de regio de tsunami van twee jaar geleden herdacht waarbij 230.000 doden vielen.