BANDA ATJEH - Op het Indonesische eiland Sumatra heeft de bevolking dinsdag de alles verwoestende tsunami van twee jaar geleden herdacht. Het eiland zucht opnieuw onder natuurgeweld die de afgelopen dagen meer dan 110 mensen het leven heeft gekost en 300.000 mensen van huis en haard heeft verdreven.

Vooral de provincie Atjeh is opnieuw zwaar getroffen. Dorpen staan onder water, aardverschuivingen hebben dorpen verzwolgen en andere nederzettingen staan onder water. Militairen proberen de getroffen mensen te bereiken met voedsel, water en kleding.

Verwoesting

Elders in het gebied herdachten mensen de vloedgolven die twee jaar terug op tweede kerstdag hele steden verzwolgen en naar schatting maar dan 168.000 mensen de dood in joegen.

Overlevenden bezochten dinsdag de massagraven en moskeeën om te bidden voor de slachtoffers. Ook in de moskee van Ulee Lheue, die symbool werd van de immense verwoesting door de tsunami, werd een herdenkingsdienst gehouden.

Vergeving

In navolging van een preek door geestelijken kort na de tsunami, vroeg imam Usman Dodi dinsdag om vergeving voor de zondige mensen die de ramp niet overleefden. De moskee van Ulee Lheue bleef ondanks de ramp overeind. Van alle overige gebouwen in een wijde omtrek van het gebedshuis bleef niets over.