RIJSWIJK - De Nederlandse ambassade in Syrië heeft Sara en Ammar niet geadviseerd naar de ambassade te komen als zij terug wilden naar Nederland. De 13-jarige Ammar leek dat zondag te zeggen in het jeugdjournaal, maar hij bedoelde eigenlijk dat zijn moeder hem dat advies had gegeven. Dat liet moeder Janneke Schoonhoven dinsdag weten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende eerder al stellig dat de ambassade zo'n advies zou hebben gegeven. De woordvoerder liet weten dat het ministerie absoluut niet meewerkt aan het bedenken van strategieën die neerkomen op terugontvoering van kinderen.

Vlucht

De kinderen werden twee jaar geleden door hun vader ontvoerd naar Syrië. Ongeveer een half jaar geleden vluchtten de kinderen naar de Nederlandse ambassade in Damascus. Vlak voor kerst kwamen ze, na intensieve onderhandelingen tussen de Nederlandse en Syrische autoriteiten, terug naar Nederland.

Volgens Schoonhoven heeft de ambassade alleen de deur open gedaan toen de kinderen daar hun toevlucht wilden zoeken. "De ambassade werd toen met een voldongen feit geconfronteerd, ze hebben er niet toe aangezet. Toen de kinderen er eenmaal waren, vond de ambassade dat ze Sara en Ammar niet meer konden terugsturen naar hun vader", aldus Schoonhoven.

Het gezin geniet momenteel op een onbekende locatie van de kerstdagen. "We zijn echt een cadeau voor elkaar", lacht Schoonhoven. Zij hoopt dat de rust snel weerkeert.