MOGADISHU - Strijders van islamitische krijgsheren die het opnemen tegen de zwakke centrale Somalische regering hebben zich dinsdag op verschillende plaatsen teruggetrokken. De actie komt na zes dagen van felle gevechten. Volgens een commandant gaat het om een tactische manoeuvre.

"Er is veel druk op alle fronten en om de oorlog te winnen hebben de islamitische strijders verscheidene posities geëvacueerd", aldus de commandant die niet met naam genoemd wilde worden tegen het persbureau AFP. De islamitische strijders zouden dinsdag de plaatsen Dinsoor en Burhakaba hebben ontruimd.

In die laatste plaats hebben ze volgens bewoners materieel achtergelaten. "Vanochtend zag men geen enkele islamitische strijder meer. Ze zijn allemaal in de nacht vertrokken. Ze hebben materieel achtergelaten in de versterkingen die ze hadden aangelegd", meldde een ooggetuige. Ethiopische gevechtsvliegtuigen zouden de terugtrekkende militieleden hebben bestookt met raketten.

Idale

Eerder al heroverde het Somalische regeringsleger de plaats Idale, 80 kilometer ten zuiden van Baidoa. De zwakke door Ethiopië gesteunde Somalische Federale Overgangsregering (TFG) zetelt in die stad en is onder druk komen te staan van de Hoge Islamitische Rechtbankenraad (SICC) die in juni zijn opmars begon vanuit de hoofdstad Mogadishu.

Ook in het midden van het land rukten dinsdag regeringsmilitairen gesteund door Ethiopische eenheden steeds verder op. Volgens bewoners hebben de militairen de militieleden verdreven uit de regio Bandiradley en Adado.

Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie heeft zijn steun uitgesproken voor Ethiopië. Volgens een woordvoerder heeft Ethiopië het recht om met militaire middelen in te grijpen omdat het zich bedreigd voelt door de Islamitische milities. De woordvoerder gaf toe dat de Afrikaanse Unie niet goed gereageerd heeft op de situatie.

Wanorde

Ethiopië maakte dinsdag melding van grote overwinningen in Somalië. "De fundamentalisten zijn verslagen en trekken zich in wanorde terug. Ze zijn niet in staat verzet te bieden", stelde het ministerie van Informatie in een communiqué.

Addis Abeba beschuldigt de SICC ervan buitenlandse strijders in te zetten. Daarnaast zouden leden van de Ethiopische separatistische bewegingen uit de grensprovincies Oromo en Ogaden meestrijden aan islamitische zijde. Ethiopië gaf zondag officieel toe militair actief te zijn in Somalië.

Mogadishu

De Somalische hoofdstad Mogadishu is het uiteindelijke doel van de opmars van Ethiopische militairen. De stad kan binnen 24 tot 48 uur vallen. Dat verklaarde de Somalische gezant Abdikarin Farah dinsdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

"Ethiopische troepen zijn op weg naar Mogadishu. Ze zijn er ongeveer 70 kilometer van verwijderd en het is mogelijk dat ze de stad de komende 24 tot 48 uur veroveren", aldus de afgevaardigde van de zwakke Somalische interimregering.