SYDNEY - Precies twee jaar nadat een zeebeving bij Indonesië een tsunami veroorzaakte die aan honderdduizenden mensen het leven kostte, ontvluchten tienduizenden Indonesiërs dinsdagochtend hun woning tijdens een tsunami-oefening.

Bekijk video

Elders in de getroffen gebieden bezoeken overlevenden en nabestaanden de massagraven, steken kaarsen aan op de stranden en luisteren naar het luiden van de klokken op het moment dat de vloedgolven twee jaar geleden dood en verwoesting aanrichtten.

Veiligheidsdag

In het vroege ochtendlicht kwamen op de stranden van Ban Nam Khem en Phuket in Thailand mensen samen om in stilte de 5400 slachtoffers in het land te herdenken. De helft van de doden waren toeristen, onder wie tientallen Nederlanders.

Sri Lanka heeft dinsdag uitgeroepen tot nationale veiligheidsdag. Een reeks evenementen moet de Srilankanen bewustmaken hoe ze moeten handelen in het geval van een ramp. Op de plaats waar een trein met duizend passagiers werd meegetrokken door de golven, wordt dinsdag een Boeddhabeeld onthuld.

Zeebeving

De zeebodem scheurde op tweede kerstdag 2004 open door een zeebeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Daardoor ontstonden de immense en uiterst krachtige golven, die in meer dan tien landen naar schatting 230.000 mensen mee in de dood sleurden, onder wie 36 Nederlanders. Tweederde van de slachtoffers vielen in Indonesië. Twee miljoen mensen raakten dakloos.

Metershoge muren van water verwoestten complete dorpen in Indonesië en Sri Lanka, zetten toeristenoorden en vissersgemeenschappen onder water in Thailand en vernietigden duizenden huizen in India. Hoewel de internationale gemeenschap 10,4 miljard euro aan hulpgelden toezegde, hebben veel overlevenden nog altijd geen permanent onderdak.