JERUZALEM - Israël verlicht de beperkingen die de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zijn opgelegd. Dat maakte het kantoor van premier Ehud Olmert maandag bekend. Olmert beloofde tijdens een ontmoeting zaterdagavond met de Palestijnse president Mahmoud Abbas het lot van de Palestijnen te verbeteren.

"De premier heeft per direct de verlichting van de restricties op de Palestijnse bevolking gelast om zo de gematigde elementen (binnen de Palestijnse Autoriteit) te versterken", aldus een verklaring van het kantoor van premier Olmert.

Minister van Defensie Amit Peretz liet eerder op de dag weten dat tientallen wegblokkades worden opgeheven en de doorgang bij de grensovergangen wordt versoepeld. "We hebben een plan voorbereid dat we onmiddellijk willen uitvoeren. Het gaat om de grensovergangen en het toenemend aantal Palestijnen dat in Israël werkt", aldus Peretz.

Fases

Hij zei dat de 59 blokkades in twee fases worden weggehaald. Eerst worden er 24 verwijderd en vervolgens de rest in een later stadium. Israël heeft honderden wegblokkades en controleposten op de Westoever. De grensovergangen met de Gazastrook zijn het overgrote deel van dit jaar gesloten waardoor de economie van Gaza is ingestort.

Peretz merkte verder op dat "verbetering van de levensstandaard van de Palestijnen deel uitmaakt van het Israëlisch veiligheidsconcept". "Hoe minder menselijk leed voor de Palestijnen, hoe minder terroristisch potentieel", voegde hij eraan toe.

Vrijgelaten

Hij zei ook dat een aantal Palestijnse gevangenen wordt vrijgelaten wegens het kerstfeest en het islamitisch offerfeest Eid al-Adha dat eind deze maand begint.

Hij zei te hopen dat dit "menselijke gebaar" de vrijlating zal bespoedigen van de Israëlische militair Gilad Shalit die sinds juni door een Palestijnse groepering wordt vastgehouden. Israël heeft tot dusver altijd geweigerd in te gaan op het Palestijns verzoek van een gevangenenruil.