DEN HAAG - Drie jongens hebben maandag bij de politie verklaard dat ze betrokken waren bij de branden zondagavond in twee woningen in Den Haag. Dat heeft een woordvoerder van de politie laten weten. De branden ontstonden doordat brandende sterretjes in de brievenbus van woningen aan de Doldersestraat en de Bilthovenselaan werden gegooid. De schade loopt in de tonnen.

De jongens, in de leeftijd van 8, 9 en 13 jaar, komen uit de buurt waar de branden woedden. Een van de jongens biechtte zijn daden op aan zijn vader. Deze stapte daarop zondagavond naar de politie. Maandag werden ook de andere twee door de politie gehoord. Het drietal is overgedragen aan de ouders en naar huis gestuurd.

De eerste brand brak zondag rond 16.00 uur uit in de portiekwoning aan de Doldersestraat. De bewoners van deze woning en het appartement daarboven waren niet thuis.

Later zondagavond brak brand uit in een woning aan de Bilthovenselaan, om de hoek van de eerste brand. Buren die net thuiskwamen, alarmeerden de brandweer omdat ze rook uit de woning van de onderburen zagen komen.

Volgens de brandweer zijn sterretjes door de brievenbus gegooid. In beide gevallen schatte de brandweer de schade op ongeveer een ton.

In overleg met justitie zal worden bepaald welke straf de drie jongens krijgen. In hoeverre zij of hun ouders voor de schade opdraaien, is een zaak van de slachtoffers en de verzekering, aldus de politie.