AMSTERDAM - Ethiopië heeft maandag de internationale luchthaven van Mogadishu gebombardeerd, midden in de Somalische hoofdstad. Er werden twee bommen afgeworpen, die de start- en landingsbaan en een gebouw beschadigden. In ieder geval een vrouw raakte gewond.

Bekijk video

Ethiopië heeft zich zondag openlijk gemengd in de strijd tussen de Unie van Islamitische Rechtbanken en de centrale regering in Somalië. Ethiopische vliegtuigen bombardeerden verschillende Somalische steden en dorpen waarin de islamistische Unie het voor het zeggen heeft.

De Ethiopische regering noemde de operatie een defensieve actie gericht tegen het agressief optreden van de Unie, die grote delen van Somalië in handen heeft en oprukt naar Baidoa, de zetel van de internationaal erkende maar machteloze overgangsregering.

Het Ethiopische leger is gedwongen zich te mengen in de strijd in het buurland om de aanvallen van extremisten en anti-Ethiopische krachten af te slaan en de Ethiopische soevereiniteit te beschermen. Dat zei premier Meles Zenawi zondag in een televisietoespraak.

De Ethiopische luchtaanvallen troffen de grensplaats Belet Weyne en omringende dorpen, zei een Unie-functionaris. In Belet Weyne werden volgens een getuige een belangrijke weg en een rekruteringscentrum getroffen. De plaats werd maandag vroeg door regeringstroepen en Ethiopische militairen veroverd.

Grenzen

De regering in Baidoa maakte maandag bekend de grenzen van Somalië te zullen afgrendelen. De maatregel zou bedoeld zijn om te voorkomen dat buitenlandse strijders zich bij de Unie aansluiten.

Het was zondag de eerste keer dat Ethiopië erkende militaire operaties uit te voeren in buurland Somalië, maar getuigen melden al weken dat Ethiopische troepen in het land actief zijn. Ethiopië hield steeds vol dat het alleen een klein aantal militaire adviseurs had gestuurd om de regering in Baidoa bij te staan.

De Unie zweert de troepen uit het voornamelijk christelijke Ethiopië te zullen verdrijven. Sinds 1991 heeft Somalië geen effectief centraal bestuur meer, maar de Unie breidt sinds de zomer haar invloed in het land gestaag uit. De groepering, die overeenkomsten vertoont met de fundamentalistische Taliban in Afghanistan, wenst in het hele land de islamitische wetgeving in te voeren.

Oorlog

Sinds dinsdagavond wordt er zwaar gevochten in Somalië en zowel de Unie als de regering claimt honderden vijandelijke strijders te hebben gedood. De angst bestaat dat het conflict in Somalië uitgroeit tot een omvangrijke oorlog in de hele Hoorn van Afrika. Het militair machtige Ethiopië en zijn aartsvijand Eritrea, dat de Unie steunt, lijken de strijd in Somalië aan te grijpen om hun eigen geschillen uit te vechten. Ethiopië en Somalië vochten de afgelopen 45 jaar twee keer een oorlog uit over hun betwiste grens.