ROME - Een Italiaanse kennis van de vermoorde Russische ex-spion Alexander Litvinenko, Mario Scaramella, is zondag aangehouden op de luchthaven van Napels. Scaramella, die in de Zuid-Italiaanse stad arriveerde met een vlucht uit Londen, is volgens bronnen bij de Italiaanse justitie gearresteerd in verband met een onderzoek naar onder meer wapensmokkel. Dat onderzoek liep al voordat Litvinenko vergiftigd werd.

Scotland Yard heeft zondag bevestigd dat de arrestatie van Scaramella niet te maken heeft met het onderzoek naar de dood van Litvinenko. Scaramella was een van de laatste mensen die Litvinenko ontmoette voor hij ziek werd en binnen enkele weken overleed aan vergiftiging met de hoogradioactieve stof polonium- 210.

Scaramella lag enige tijd in een ziekenhuis in de Britse hoofdstad omdat hij mogelijk ook vergiftigd was. Op 6 december werd hij uit het ziekenhuis ontslagen nadat was vastgesteld dat hij slechts een zeer geringe hoeveelheid van de giftige stof in zijn lichaam had.

De Italiaanse media omschreven Scaramella zondag als een man "in het schemergebied tussen veiligheidsdiensten, criminaliteit en politiek." De 36-jarige Scaramella, die zich professor noemt, maakte enige tijd deel uit van een commissie die de activiteiten van de Sovjetveiligheidsdienst KGB in Italië onderzocht.