MADRID - Een beroemde Spaanse internist is ijlings naar Cuba gereisd om de doodzieke en mogelijk stervende Cubaanse leider Fidel Castro te behandelen.

Jose Luis Garcia Sabrido reisde donderdag naar het Caribische eiland in een door de Cubaanse regering gecharterd vliegtuig, meldde de krant El Periodico zondag. In het toestel nam hij ook apparatuur mee die in Cuba niet voorhanden is, aldus het blad.

Zwijgen

Garcia Sabrido zou door onderzoek moeten vaststellen of Castro nogmaals geopereerd moet worden nadat hij in juli onder het mes was gegaan wegens inwendige bloedingen. Dat hebben bronnen in het ziekenhuis waar Garcia Sabrido werkt tegen El Periodico gezegd. Het ziekenhuis zelf en de Cubaanse ambassade doen er het zwijgen toe.

Staatsgeheim

De Cubaanse autoriteiten zeggen dat Castro niet stervende is en dat hij zal terugkeren in het openbare leven. Zijn gezondheidstoestand is staatsgeheim. Er doen talrijke geruchten de ronde als zou hij dood of bijna dood zijn. Die geruchten werden aangewakkerd doordat de Cubaanse leider niet in het openbaar verscheen op zijn tachtigste verjaardag.