ROTTERDAM/DEN HAAG - De politie heeft dit weekeinde in Rotterdam en Den Haag honderden mensen aangehouden voor het te vroeg afsteken van vuurwerk. Het gaat voornamelijk om jeugdige overtreders die via het Bureau Halt een alternatieve taakstraf moeten verrichten.

Verscheidene handelaren kregen boetes omdat ze zich niet aan de regels voor de opslag van vuurwerk hielden. De verkoop van vuurwerk begon zaterdag maar het mag alleen tussen 31 december 10.00 uur en januari 02.00 uur worden afgestoken.

Rotjes

De speciale vuurwerkteams van de Rotterdamse politie hielden zaterdag 283 personen aan die vast een voorschot op de viering van oud en nieuw namen. Daarbij namen zij duizenden rotjes in beslag. Vrijwel alle overtreders waren jonger dan achttien jaar. De politie heeft de jongeren doorverwezen naar het Bureau Halt.

In Den Haag betrapte de politie dit weekeinde 31 jongeren op het afsteken van vuurwerk. Ook die moeten een taakstraf verrichten. Bij een inval in een woning in Delfgauw nam de politie 34 honderduizendklappers, duizend nitraatpijlen en ander illegaal vuurwerk in beslag genomen. Zij heeft de 36-jarige bewoner van het pand gearresteerd.

Vierhonderd kilo

In de regio Rotterdam-Rijnmond kregen de eigenaren van drie verkooppunten een proces-verbaal omdat ze niet voldeden aan de regels voor de opslag van vuurwerk. Bij een zaak in de Korte Hoogstraat in Vlaardingen nam de politie ruim vierhonderd kilo vuurwerk in beslag omdat de eigenaar een auto achter zijn winkel als opslagplaats gebruikte.

Bij een controle van verkooppunten in het district Heerlen vond de politie zaterdag bij een bedrijf ruim 500 kilo vuurwerk meer dan was toegestaan. De eigenaar ontving direct een schikking van 1750 euro. Zijn handel was hij kwijt.