BAIDOA - De gevechten in Somalië tussen de door Ethiopië gesteunde interim-regering en de islamitische milities die grote delen van het land beheersen, zijn verder opgelaaid.

Ethiopische gevechtsvliegtuigen hebben zondag een bolwerk van de islamieten bij de stad Baladwayne bij de grens met Ethiopië bestookt met raketten, meldden ooggetuigen. Ook zouden stellingen rond de stad Bandiradley, dieper in Somalië, zijn gebombardeerd.

Ethiopië erkende zondag voor het eerst dat het actief bij de strijd in het buurland is betrokken. Volgens het ministerie van Defensie is "uit zelfverdediging" een tegenoffensief gelanceerd tegen de "extremisten en buitenlandse terroristen".

Grondgevechten

Zware gevechten op de grond werden gemeld rond Baidoa, waar de zwakke Somalische Federale Overgangsregering (TFG) zetelt, en de Somalische hoofdstad Mogadishu, waar de Hoge Islamitische Rechtbankenraad (SICC) in juni zijn opmars begon.

Het regeringsleger zou de plaats Idale, 80 kilometer ten zuiden van Baidoa, hebben heroverd op de islamitische milities. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP telde zeker honderd lijken in de stad.

Regionaal conflict

De afgelopen week is zwaar gevochten tussen de islamitische strijdkrachten en militairen die loyaal zijn aan de regering. Beide partijen claimen dat ze honderden strijders van de tegenpartij hebben gedood. De regeringstroepen worden ondersteund door duizenden militairen uit Ethiopië. De islamisten krijgen militaire hulp uit Eritrea.

Dit kan een rechtstreekse confrontatie tussen Ethiopië en Eritrea, die eerder met elkaar oorlog voerden, tot gevolg hebben. Ook andere landen in de regio zijn bij het conflict in Somalië betrokken. Gevreesd wordt dat dit escaleert tot een regionaal conflict waarbij ook Kenia en Djibouti betrokken raken.

Een leider van de Somalische islamitische milities riep zaterdag voor het eerst buitenlandse strijders op tot een jihad (heilige oorlog) tegen Ethiopië.