TEHERAN - Iran gaat in zijn nucleaire centrale in Natanz 3000 centrifuges plaatsen waarmee uranium verrijkt kan worden. De installatie, die onmiddellijk begint, is een reactie op VN-sancties die zijn opgelegd omdat Teheran weigert zijn uraniumverrijking te staken.

Dat heeft de Iraanse nucleaire hoofdonderhandelaar Ali Larijani zondag gezegd tegen de Iraanse krant Kayhan.

Volgens Larijani zal de installatie "op volle kracht" gebeuren. In de aan elkaar verbonden gascentrifuges in Natanz wordt onder hoge snelheid uraniumgas verwerkt tot verrijkt uranium. Dat kan worden gebruikt voor industriële doeleinden maar ook om kernwapens te produceren.

Capaciteit

In het complex in Natanz staan op dit moment twee cascades met ieder 164 aan elkaar verbonden gascentrifuges. Daarmee kunnen slechts minimale hoeveelheden uranium worden verrijkt. De capaciteit wordt nu flink uitgebreid.

In een resolutie die zaterdag door de VN-Veiligheidsraad is aangenomen staat dat Iran geen materiaal mag importeren dat het land kan gebruiken voor de verrijking van uranium of een kernwapenprogramma. Als dat toch gebeurt, dan volgen meer sancties.

Industrie

Met name de Verenigde Staten verdenken Iran ervan bezig te zijn met de ontwikkeling van kernwapens. Iran ontkent dit en zegt alleen een nucleaire industrie te willen opbouwen voor vreedzame doeleinden.

Iran noemt de VN-sancties illegaal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran dreigde zondag de samenwerking met de atoomwaakhond van de VN, het IAEA, te verminderen. Mogelijk worden VN-inspecties in Natanz aan banden gelegd.

Ahmadinejad

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zondag gezegd dat het westen maar moet leren leven met de nucleaire ontwikkeling van Iran. Hij is niet onder de indruk van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Vodje

De ultraconservatieve president noemde de resolutie een "vodje papier" tijdens een toespraak in het gebouw van de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran. Volgens Ahmadinejad zullen de ondertekenaars van de resolutie spijt krijgen van hun actie.