JAKARTA - Door zware overstromingen op het Indonesische eiland Sumatra zijn tot dusver zeker zestig mensen om het leven gekomen. Ook worden nog eens honderden personen vermist. Dat meldden lokale functionarissen in het zwaar getroffen district Tamiyang in de provincie Atjeh zondag.

Bekijk video

Vooral de oostelijke kustgebieden van Atjeh in het noorden van Sumatra hebben te kampen met de gevolgen van de zware regenval.

Volgens Indonesische media zijn zeker 70.000 mensen op de vlucht geslagen voor het wassende water.

Maleisië

Sumatra en de zuidelijke staten van buurland Maleisië kampen al dagen met zware regenval. In Maleisië zijn door de overstromingen zeker zeven doden gevallen en bijna 100.000 mensen uit hun huizen verdreven.

In Maleisië klagen lokale bewoners over voedseltekorten, plunderingen en de manier waarop de autoriteiten de crisis benaderen. In sommige gevallen zouden reddingswerkers geld hebben geëist van overstromingsslachtoffers.

De hulporganisatie Mensen in Nood/Cordaid heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor hulpverlening aan de slachtoffers aan de noordoostkust van Atjeh. Een noodhulpteam van de organisatie arriveert naar verwachting maandag in het gebied voorzien van reddingsboten en andere uitrusting. De hulpverleners sluiten zich aan bij de hulpverlening die al wordt gecoördineerd door de Verenigde Naties.