AMSTERDAM - Mensen met een verzekering worden steeds vaker misleid door schade-experts van verzekeraars. Dat komt omdat schadebeoordelaars voor zowel verzekeraar als verzekerde werken, schrijft De Telegraaf zondag.

De stichting Reco, die werkt met beoordelaars die niet voor verzekeraars werken, meldt dat het aantal experts dat voor beide partijen werkt hand over hand toeneemt.

Deze dubbelrol zou ertoe leiden dat particulieren en bedrijven bij autoschade, wateroverlast of brand niet uitgekeerd krijgen waar ze recht op hebben. In sommige gevallen zouden ze zestig procent mislopen.

Onbewust

Schaderegelaars, doorgaans niet geregistreerde, zouden misbruik maken van de paniek bij slachtoffers van schade. "Mensen willen snel van alle problemen af", zegt een anonieme expert. "De expert is behulpzaam en mensen gaan onbewust met de expert van de verzekeraar in zee."

Het werken voor beide partijen is wettelijk toegestaan, maar de schaderegelaar moet wel duidelijk maken dat hij ook voor de verzekeraar werkt, zegt het Verbond van Verzekeraars. De branchevereniging betwijfelt of de dubbelrol veel voorkomt.