SANTIAGO - De op 10 december overleden Chileense oud-dictator Augusto Pinochet heeft aan zijn vrouw en zijn drie dochters 1,5 miljoen dollar nagelaten. De vrouwen krijgen alle vier een gelijk deel van de erfenis.

Dat heeft de Chileense krant El Mercurio zaterdag gemeld op basis van een document dat Pinochet in juli 2002 bij een notaris heeft getekend. De 1,5 miljoen dollar was via een Mexicaanse onderneming ondergebracht bij de Amerikaanse bank Coutts.

Opvallend is dat niet wordt gerept over het nalaten van een deel van de erfenis aan de twee zonen van Pinochet.

Bevriezen

De Chileense justitie liet de bij Coutts ondergebrachte 1,5 miljoen dollar en tegoeden bij andere banken bevriezen, nadat in 2004 uit een onderzoek was gebleken dat Pinochet een groot aantal geheime bankrekeningen in de Verenigde Staten had. Het zou in totaal om meer dar 26 miljoen dollar gaan.

Vorig jaar begon justitie in Chili een strafrechtelijke procedure tegen Pinochet. Hij werd onder meer beschuldigd van het gebruiken van vervalste overheidsdocumenten en het misleiden van de autoriteiten over zijn bezittingen. Daarnaast liepen er verscheidene zaken tegen de oud-dictator wegens mensenrechtenschendingen.

Pinochet regeerde Chili tussen 1973 en 1990 met ijzeren hand. Onder zijn bewind werden meer dan 3000 politieke tegenstanders gedood.