JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben zaterdagavond in Jeruzalem circa twee uur met elkaar gesproken. De langverwachte ontmoeting markeerde een mogelijke nieuwe impuls voor het vredesproces in het Midden-Oosten, dat eigenlijk al zes jaar lang stilligt.

Palestijnse en Israëlische zegslieden zeiden tegen Israëlische media dat Olmert en Abbas hebben afgesproken meer gesprekken te zullen voeren. Volgens de website van de Israëlische krant Haaretz verliep het gesprek in een goede sfeer. De eerste bijeenkomst was vooral bedoeld om het ijs te breken en elkaars vertrouwen weer te winnen, aldus de krant. Wanneer Olmert en Abbas opnieuw bijeenkomen, is niet bekendgemaakt.

De bijeenkomst had plaats in de residentie van Olmert. Olmert en Abbas spraken elkaar - informeel - voor het laatst een half jaar geleden. De ontmoeting zaterdag was de eerste formele sinds het aantreden van Olmert in januari. De laatste keer dat Abbas formeel een Israëlische premier sprak was in februari 2005, toen Ariel Sharon nog de eerste minister was van de Joodse staat.

Verkiezingswinst Hamas

De relatie tussen Israël en de Palestijnen is de afgelopen periode alleen maar verslechterd. De verkiezingswinst van de radicale Hamas in de Palestijnse gebieden heeft de relatie verder op scherp gezet. Hamas erkent Israël niet en weigert ook het geweld af te zweren. Abbas is niet verbonden aan Hamas, maar aan Fatah. Hij wordt gezien als een gematigder Palestijns functionaris.

Behalve door Hamas - en het intussen opgelopen geweld tussen leden van Fatah en Hamas - wordt de relatie met Israël verder vertroebeld door de affaire-Shalit. Gilad Shalit is een Israëlische militair die al sinds juni in handen is van militante Palestijnen.

Zijn ontvoering leidde weer tot militair ingrijpen van Israël in de Gazastrook. De Palestijnen hebben aangedrongen op het vrijlaten van Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Shalit.