NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag unaniem ingestemd met een ontwerpresolutie met sancties tegen Iran, omdat Teheran weigert zijn uraniumverrijking op te schorten.

De sancties behelzen onder meer een verbod op de levering van materialen en technologie die gebruikt kunnen worden voor het Iraanse verrijkingsprogramma. Ook worden bepaalde tegoeden bevroren, meldde de BBC.

Een reisverbod voor twaalf Iraanse functionarissen die in verband zijn gebracht met het atoomprogramma is op het laatste moment geschrapt. De lidstaten worden opgeroepen 'waakzaam' te zijn als deze personen zich op hun grondgebied begeven en hun aanwezigheid bij de Veiligheidsraad te melden.

China en Rusland gaven na eerdere bedenkingen hun goedkeuring aan de resolutie, die in de afgelopen dagen enkele aanpassingen heeft ondergaan. China en Rusland hebben grote belangen in de Iraanse energiesector.

Poetin

Met name Rusland was lastig te overreden. De Amerikaanse president George Bush heeft voor de stemming nog getelefoneerd met zijn Russische collega Vladimir Poetin om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen.

Rusland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Frankrijk en Duitsland hebben maanden onderhandeld om overeenstemming te bereiken over een sanctiepakket. Vooral de Verenigde Staten en de Europese landen drongen aan op sancties tegen het regime in Teheran.

Iran zegt dat het atoomprogramma alleen het opwekken van energie als doel heeft. Maar met name de Verenigde Staten verdenken Iran ervan bezig te zijn met de ontwikkeling van kernwapens.