KANDAHAR - De internationale coalitiemacht heeft in het zuiden van Afghanistan een van de hoogste leiders van de opstandige Taliban gedood. Mullah Akhtar Mohammad Osmani kwam begin deze week om het leven door een luchtaanval in de provincie Helmand, maakte een woordvoerder van de door de Amerikanen geleide troepenmacht zaterdag bekend.

Bekijk video

Osmani was leider van de militaire operaties van de rebellen in onder meer de gewelddadige zuidelijke provincies Uruzgan, Kandahar en Helmand.

Succes

De Afghaan gold volgens een verklaring als een "naaste bondgenoot" van Osama bin Laden, leider van het terreurnetwerk al-Qaeda. Ook onderhield hij nauwe banden met Gulbuddin Hekmatyar, een krijgsheer in het grensgebied met Pakistan. "Zijn dood is een belangrijk succes in de strijd tegen extremisten en hun terroristische netwerken", aldus de woordvoerder.

'Betrouwbare inlichtingen' brachten de troepenmacht op het spoor van de verblijfplaats van Osmani, niet ver van de grens met Pakistan. Een bombardement op zijn auto kostte hem op 19 december het leven. Ook twee andere, onbekende inzittenden werden tijdens de luchtaanval gedood.

Osmani speelde volgens de verklaring een centrale rol in het mogelijk maken van "terroristische operaties". Zo zou hij medeverantwoordelijk zijn voor aanslagen met bermbommen, zelfmoordaanslagen, ontvoeringen, "ontelbare wreedheden tegen onschuldige burgers" en rechtstreekse aanvallen op troepen van de coalitie, de NAVO-missie ISAF en Afghaanse militairen.