ZUTPHEN - Een van de mannen die vrijdag voor de rechtbank in Zutphen verscheen op verdenking van het molesteren van een ambulancechauffeur en het tegenhouden van de ziekenwagen, blijkt een medewerker van de politie. Deze persoon werkt bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Dit heeft woordvoerder Ellis Piekharts van de politie Noord-Oost-Gelderland vrijdag erkend. Deze 32-jarige Michel B. uit Doetinchem hoorde een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand tegen zich eisen.

Dezelfde eis was er ook voor zijn medeverdachten Remco P. en Pascal K.R.

Overheid

Tijdens de zitting liet advocaat D. Wijnveldt weten dat B. bij een veroordeling ontslagen zou worden: "Hij is werkzaam bij de overheid". Persofficier Elly Heus wilde niet ingaan op het precieze beroep van B. vanwege de privacy van de verdachte.

Door de drukte op straat reed de ambulance stapvoets. Daarbij zou op een gegeven moment over de voet van de broer van verdachte K.R. gereden zijn. De drie gingen verhaal halen bij de chauffeur.

Stompen

Hoewel het trio vrijdag ontkende, kreeg de bestuurder van de ambulance die avond diverse stompen, met een bloedneus, een blauw oog, een schram op zijn wang en gescheurde kleding tot gevolg.

De bijrijder en getuigen wezen de drie verdachten aan als hoofdschuldigen. Officier van justitie Carolien Krol was verbolgen over de houding van de mannen. "Ze nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor hun gedrag. De ambulance was op weg naar iemand die hulp nodig had. Dat neem ik ze erg kwalijk."

Uitspraak vrijdag 5 januari.