AMSTERDAM - Het internationale opsporingsbevel tegen de Syrische vader die zijn kinderen Sara en Ammar heeft ontvoerd is ingetrokken, maar zodra hij voet op Nederlandse bodem zet wordt hij aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen vrijdagmiddag gemeld. Sara en Ammar kwamen vrijdag aan op Schiphol.

De vader van de kinderen meldde in Damascus per telefoon dat de kinderen naar Nederland mochten vertrekken, omdat hij ingestemd heeft met een regeling waarin de Nederlandse overheid alle aanklachten tegen hem intrekt.

Ook is een opsporingsbevel van Interpol ingetrokken. "Ik heb geen misdrijf gepleegd en nu heb ik het recht om hen te bezoeken en vice versa, wanneer we maar willen", zei Hisham Al-Hafez.

Arresteren

De vader ontvoerde zijn kinderen in 2004 naar Syrië. Het OM wil hem nog steeds laten arresteren voor verhoor over de zaak. Deze zomer wisten de 11-jarige Sara en 13-jarige Ammar naar de Nederlands ambassade in Damascus te vluchten, waar ze tot vrijdag verbleven. De moeder, Janneke Schoonhoven, had in Nederland het voogdijschap over de kinderen gekregen, maar in Syrië had de vader het recht aan zijn zijde.

Voorwaarden

De afgelopen maanden voerde het ministerie van Buitenlandse Zaken diplomatiek overleg met de Syrische autoriteiten om de kinderen terug naar Nederland te krijgen. Eerder deze maand vertrok minister Ben Bot (CDA) naar Syrië om de zaak te bespoedigen. Bot sprak onder meer met de Syrische president Bashar al-Assad, die uiteindelijk instemde met de terugkeer. Syrië stelde wel bepaalde voorwaarden.

Vervolging

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet bevestigd dat de intrekking van het internationale opsporingsbevel onderdeel was van de overeenkomst. Ook is niet duidelijk of Syrië akkoord is gegaan met de vervolging van de vader in Nederland. Het ministerie zou al eerder hebben voorgesteld het internationale opsporingsbevel op te heffen, maar daar ging de vader toen niet op in.

De Stichting Kinderontvoering sprak vrijdag zijn verontrustheid uit dat de vader vervolging bespaard zou blijven. Dit zou de weg vrijmaken voor nieuwe ontvoeringen van kinderen.