SCHIPHOL - Sara (11) en Ammar (13), die een half jaar in de Nederlandse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus verbleven, zijn rond 14.00 uur geland op Schiphol.

Bekijk video


Foto: Marc Koot | Overrompeld door de aandacht zeiden de kinderen tegen de journalisten dat het goed met ze ging

De kinderen werden bij de gate opgewacht door minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken). Hij leidde hen langs de massaal toegestroomde journalisten naar een auto. Onder begeleiding van de marechaussee vertrokken de kinderen daarna naar een onbekende bestemming.

Overrompeld door de aandacht zeiden de kinderen tegen de journalisten dat het goed met ze ging.


Foto: Marc Koot | Zwaaien naar de pers

Op een onbekende plek werden de kinderen herenigd met hun moeder, hun twee broertjes, hun oma, een tante en een oom. Bot zei later op een persconferentie dat de kinderen "in zeer opgewekte stemming zijn" door de hereniging, die volgens hem "buitengewoon emotioneel" was. Sara en Ammar verkeerden "in uitstekende staat".


Foto: Marc Koot | Sara en Ammar onderweg naar de gate

De kinderen worden de komende tijd opgevangen binnen de familie. Ook zijn er contacten met organisaties die zich bezighouden met jeugdopvang. "Zodat Sara en Ammar zo snel mogelijk hun normale leven weer kunnen oppakken", aldus Bot. Ook blijven de kinderen de Arabische lessen volgen waarmee ze in Syrië zijn begonnen.


Kinderen naar onbekende bestemming vertrokken

Volgens Ben Bot is er tot donderdagavond laat onderhandeld met de autoriteiten, in afwachting van toestemming van de vader. De man wilde in eerste instantie per se met zijn kinderen meekomen naar Nederland. "Zelden heb ik me voor een geval zo moeten inspannen", aldus Bot.


Foto: Marc Koot | Sara en Ammar worden de komende tijd opgevangen binnen de familie

De afspraak dat ministers van de Europese Unie geen bezoek brengen aan het land, heeft hij bewust doorbroken. "Syrie is niet alleen een deel van het probleem, maar ook een deel van de oplossing." De uiteindelijke doorbraak in de onderhandelingen noemde hij "een prachtig kerstcadeau".


Bewoners Oude Pekela hangen vlag uit

Verdrietig

De ambassadeur van Nederland in Syrië, Desiree Bonis, was vrijdag meegekomen met Sara en Ammar. Volgens haar heeft de vader Hisham Hafez zijn kinderen nog gezien voor vertrek. "Hij was verdrietig en had het er erg moeilijk mee." Hafez zelf zei eerder op de dag dat hij zijn kinderen niet meer had gezien.

Bonis zei dat het personeel van de ambassade de kinderen de komende tijd wel zal missen. "In het begin hebben we elke dag, elke avond en in de weekeinden op ze gepast. We kookten elke dag voor de kinderen. Je gaat echt van ze houden." Uiteindelijk overheerst toch de blijdschap dat Sara en Ammar weer zijn herenigd met hun moeder. "Het is vreselijk als je maandenlang het gebouw niet uitkomt."

Gered

De vlucht van de kinderen naar de Nederlandse ambassade in Syrië heeft ze min of meer gered. In ieder geval heeft het hun terugkeer vergemakkelijkt, aldus Elly Kalsbeek van de Stichting Gestolen Kinderen (SGK) vrijdag. "Omdat de kinderen op de ambassade en op Nederlands grondgebied zaten, moest het ministerie van Buitenlandse Zaken wel onderhandelen."

Het gaat Kalsbeek te ver alle ontvoerde kinderen op te roepen naar de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade te vluchten. "Als moeder zou je dat wel willen, maar als professional weet ik dat het niet kan. Er speelt zo veel meer achter de schermen en elke situatie is uniek. Je weet nooit zeker of het in ieder geval net zo goed afloopt als met Sara en Ammar."

Volgens de SGK werden in 2005 zeker 105 kinderen naar een buitenland ontvoerd. In Egypte zitten volgens de stichting ongeveer zeventig meegenomen Nederlandse kinderen. Kalsbeek denkt niet dat de terugkeer van Sara en haar broer veel gevolgen zal hebben voor de andere ontvoerde kinderen. "De Nederlandse overheid heeft geen bemiddelingspositie in die landen."