OUDE PEKELA - Oude Pekela is in rep en roer door de aankondiging dat de kinderen Sara en Ammar vrijdag zullen terugkeren uit Syrië. De buurtbewoners uit de straat van moeder Janneke Schoonhoven hebben de vlag uitgehangen.


'Het is geweldig dat de kinderen nu naar huis komen'

Burgemeester Meindert Scholma roept iedereen op, via een plakkaat op de voordeur van de familie, vrijdag en zaterdag een felicitatieregister te tekenen bij de gemeente.

Het is druk op straat in Oude Pekela. Buurtbewoners, spontane bezoekers en de hele Nederlandse pers verzamelen zich in het dorp om de sfeer te proeven.

Kaartje

De familie Jansen uit Gasselte zat in de auto naar Duitsland toen ze het nieuws hoorde. "We zijn direct naar Oude Pekela gereden om het huis van de familie op te zoeken en een felicitatiekaartje af te geven", vertelt mevrouw Jansen. "Ik heb het hele verhaal op tv gezien en het lijkt me vreselijk om zolang bij je kinderen weggehouden te worden. Het is geweldig dat de kinderen nu naar huis komen."

Bang

Vooral het feit dat de kinderen de kerstdagen nog thuis kunnen doorbrengen, wordt in Oude Pekela gevierd. "Je weet het maar nooit met zulke landen", vertelt een buurman. "We waren bang dat de kinderen de kerstdagen niet thuis zouden zijn. Maar wat een geweldige kerst zullen zij hebben. Een om nooit meer te vergeten."

Toen zijn dochter het nieuws vrijdagochtend op tv zag, heeft de familie direct alle buurtbewoners gewaarschuwd. "We kregen er kippenvel van en hebben direct de vlag uitgehangen."

Versieren

Veel meer dan het plakkaat van de burgemeester en de vlaggen van de buurtbewoners zal er echter niet komen in de straat. "Ik heb begrepen dat Janneke Schoonhoven het niet op prijs stelt als we de hele buurt versieren", vertelt de overbuurvrouw van de familie. "Er zal ook een moeilijke tijd voor ze aanbreken", voegt een buurvrouw toe. "Vooral de kinderen zullen moeite hebben hun gewonen leventje weer op te pakken."