VUGHT - De recent veroordeelde terrorist Samir A. is sinds dinsdag in hongerstaking gegaan. Hij verzet zich tegen het feit dat de terroristenafdeling van de gevangis in Vught waar hij nu verblijft, een gezamenlijke afdeling voor mannen en vrouwen is.

Samir A. weigert niet alleen zijn eten, maar ook zijn medicijnen. Daardoor gaat zijn gezondheid snel achteruit, aldus zijn advocaat Victor Koppe.

Volgens hem is het verblijf op een gemengde afdeling tegen de geloofsovertuiging van A. Op dit moment zijn er twee vrouwen op die afdeling en dat leidt tot grote onderlinge spanningen, aldus Koppe.

Inrichting

Een paar maanden geleden verzocht de advocaat om deze reden namens vier cliënten tevergeefs aan het ministerie van Justitie om deze mannen over te plaatsen naar een andere inrichting. Hij deed dat behalve voor Samir A. ook voor diens kompanen Nouriddin El F. en Mohammed C. en voor terrorismeverdachte Wesam Al D., die binnenkort aan de VS wordt uitgeleverd.

Koppe wijst nog nadrukkelijk op de mening van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die vindt dat het ministerie van Justitie geen aparte terroristenafdelingen in gevangenissen had moeten invoeren.

Straf

De rechtbank veroordeelde de 20-jarige terreurverdachte op 1 december tot een gevangenisstraf van acht jaar. Het rechtscollege verklaarde bewezen dat A. serieuze plannen had om een terroristische aanslag te plegen.

Samir A. en de zijnen hadden het voorzien op landelijk bekende politici, onder wie het toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders, en het gebouw van de inlichtingendienst AIVD. Eén bewijsstuk hiervoor werd gevormd door een zogeheten videotestament dat Samir A. heeft vervaardigd. Op de band neemt hij afscheid van familie en vrienden en verantwoordt hij zijn aanstaande martelaarsdood.

Democratie

Volgens de rechtbank is gebleken dat Samir A., die in een eerdere vergelijkbare zaak werd vrijgesproken, verder is gegaan "op het pad van terroristische idealen en doelen" en dat hij "de Nederlandse democratie in het hart wil raken".