IPSWICH - De 48-jarige Brit die wordt verdacht van de moord op vijf prostituees in de buurt van de Engelse stad Ipswich is vrijdag kort in de rechtbank verschenen. Steven Wright bevestigde in een rechtszaal vol journalisten zijn naam, adres en geboortedatum. De voormalige vorkheftruckchauffeur wordt 2 januari opnieuw voorgeleid.

Wright staarde onbewogen naar de rechters, aldus ooggetuigen.

Zijn voorgeleiding is de eerste stap in een proces dat vermoedelijk maanden zal duren en wereldwijd aandacht zal trekken.

Aanklagers stellen dat zij genoeg gegevens hebben om te bewijzen dat Wright de afgelopen weken vijf aan drugs verslaafde prostituees heeft gewurgd.

De Britse politie zette de afgelopen week met 350 agenten een ware klopjacht op touw om de 'Ipswich Ripper' te vinden. Een eerdere verdachte, een 37-jarige supermarktmedewerker, werd donderdag op borgtocht vrijgelaten.

Travestiet

Volgens de Britse krant The Daily Mirror paradeerde Wright in de hoerenbuurt van de Engelse stad geregeld met hoge hakken, pruiken en strakke rokken. Tegelijk was hij een onopvallend lid van een gerenommeerde golfclub.

Een ex-prostituee verklaarde dat de Wright bij de lokale hoertjes alom bekend was om zijn travestiete outfits als hij op zoek was naar betaalde liefde. "Hij was zeer vreemd en had er plezier in om ons schrik aan te jagen", aldus de 45-jarige Tina, die naar eigen zeggen uit angst nooit bij hem in de auto is gestapt. Wright, in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur, zou een voorkeur hebben gehad voor jonge meisjes.

De Soldaat

Hij had bij de hoertjes de bijnaam 'de Soldaat' omdat hij soms ook camouflagebroeken droeg.

Wright stond bij de plaatselijke golfclub juist bekend om zijn zwarte outfits. Hij stond bekend als een man van weinig woorden die nauwelijks integreerde.