ZAANDAM - Op kinderdagverblijf De Paradijsvogel in Zaandam is de ziekte hepatitis A geconstateerd bij een klein kind en een ouder. Om het besmettelijke virus in te dammen ent de GGD Zaanstreek-Waterland vrijdag uit voorzorg ruim zeshonderd mensen in.

"Dit moet verspreiding voorkomen", zei arts infectieziekten George Neve.

Volgens Neve zijn in totaal zes meldingen gedaan van de infectieziekte. "Twee daarvan hebben we kunnen herleiden naar De Paradijsvogel. De andere vier staan in relatie tot de ouder of het kind."

Gehoor

Behalve de kinderen van het kinderdagverblijf hebben ook de ouders en andere familieleden een uitnodiging ontvangen van de GGD voor de inenting. Het staat hen vrij om wel of geen gehoor te geven aan de oproep.

Hepatitis A leidt bij kleine kinderen niet tot klachten. Omdat zij uiterlijk geen symptomen vertonen is het moeilijk om het virus vast te stellen. Ouders worden vaak via het kind besmet. Bij volwassenen kan de ziekte ontstekingen in de lever veroorzaken.

Toiletbezoek

Besmetting ontstaat vaak door het verwaarlozen van de persoonlijke hygiëne. Het virus verspreidt zich via eten en drinken als na toiletbezoek de handen niet gewassen zijn.

Op het kinderdagverblijf is het niet de eerste keer dat de ziekte wordt geconstateerd, vertelt een woordvoerder van De Paradijsvogel. Een kleine maand geleden had een leidster van de opvang ook al last van het virus. Landelijk kreeg de GGD 215 meldingen van Hepatitis A in 2005.