STOCKHOLM - De Zweedse politie heeft zondagochtend vroeg een gewapende man aangehouden die op het centraal station van de Zweedse hoofdstad Stockholm urenlang twee vrouwen in gijzeling had gehouden.

De gijzeling, die bijna een half etmaal duurde, verliepzonder bloedvergieten. Al die tijd was het station afgesloten en lag het treinverkeer stil. Toen alles voorbij was, werd duidelijk dat de man in tegenstelling tot wat hij zei geen bom bij zich had en dat hij de gijzelaars had bedreigd met een namaakpistool.

Mislukte overval

De man had zaterdagavond twee werkneemsters van een wisselkantoor op het centraal station in gijzeling genomen na een mislukte roofoverval. Hij dreigde zichzelf op te blazen met een bom die hij op zijn lichaam droeg, zo meldden Zweedse media.

De gijzeling begon rond half acht 's avonds. Later op de avond liet de overvaller een van de twee gegijzelde vrouwen ongedeerd vrij. Tegen half zes zondagochtend liet hij ook de tweede vrouw gaan.

Onduidelijk

Enkele uren later gaf de Russisch sprekende man zich over. "Het was ondramatisch: hij legde zijn wapen neer en deed het ding af dat hij met een riem aan zijn lichaam had vastgemaakt. Daarna kwam hij naar buiten, waar we hem hebben aangehouden," zei een politiewoordvoerder. De politie heeft via een tolk met de man onderhandeld, maar volgens de politie was niet duidelijk wat de gijzelnemer wilde.