AMSTERDAM - De kinderen Sara en Ammar, die een half jaar in de Nederlandse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus verbleven, zijn onderweg naar Nederland. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag weten. De kinderen worden vrijdagmiddag om 14.00 verwacht op Schiphol.

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken, die zich in Damascus persoonlijk inspande voor de terugkeer van de kinderen, komt ook naar Schiphol. Hij geeft daarna een persconferentie. De kinderen zijn "om begrijpelijke redenen niet direct beschikbaar voor de pers", aldus een verklaring. Sara en Ammar worden op Schiphol herenigd met hun moeder.

Sara en Ammar zochten in juni hun toevlucht tot de ambassade, nadat hun vader ze had meegenomen naar zijn vaderland. De kinderen hebben een Nederlandse moeder, aan wie zij zijn toegewezen. Op de ambassade werden Sara en Ammar verzorgd en kregen ze onderwijs.

Gesprekken

Buitenlandse Zaken meldde dat de kinderen vrijdagochtend met het vliegtuig uit Syrië zijn vertrokken. "De doorbraak komt na maanden van intensieve gesprekken tussen de Nederlandse en Syrische autoriteiten", aldus het ministerie.

"De Syrische regering heeft een zeer constructieve rol gespeeld. De vader van de kinderen heeft uiteindelijk ook ingestemd met deze terugkeer."

Emotioneel

Janneke Schoonhoven, de moeder van Sara (11) en Ammar (13) reageerde emotioneel en verheugd op het nieuws dat zij toch voor Kerstmis thuis zijn. Vanuit de auto op weg naar de luchthaven liet Schoonhoven weten het "helemaal geweldig" te vinden. "Het wordt een kerst om nooit meer te vergeten."

De moeder kreeg om 07.00 uur een telefoontje van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er toch een doorbraak was. "Ik zat helemaal te bibberen en te shaken."

Msn

Schoonhoven en haar kinderen hadden er niet op gerekend dat ze de kerst samen zouden doorbrengen. "We zaten gisteren nog met z'n drieën op de msn, en zeiden tegen elkaar dat we hoop moesten houden."

Schoonhoven heeft haar kinderen vrijdagochtend nog niet gesproken, maar ze verwacht dat Sara en Ammar behoorlijk emotioneel zullen zijn.

Familiekring

Schoonhoven zegt niet direct naar Oude Pekela, waar ze woont, te gaan. "We hebben elkaar twee en een half jaar niet gezien, we gaan dan ook eerst elders in familiekring van elkaar genieten."

Bugemeester

Burgemeester Meindert Schollema van Pekela zegt de "allergelukkigste burgemeester van Nederland" te zijn. Hij noemt het nieuws "het mooiste kerstcadeau ooit".

"Ik kreeg een brok in mijn keel toen de moeder van de kinderen mij belde. Ik kon het wel uitgillen van vreugde. We hebben lange tijd tussen hoop en vrees geleefd."

Festiviteiten

Of er speciale festiviteiten in de gemeente georganiseerd worden is nog niet duidelijk. "We moeten de situatie van de kinderen afwachten. In overleg met Janneke gaan we kijken naar de mogelijkheden. Nu hebben de kinderen eerst recht op hun moeder in een omgeving die ze zelf wensen."