AMSTERDAM - De eerste evacués keerden vrijdagochtend terug naar hun woningen op het Bos en Lommerplein in Amsterdam. Burgemeester Job Cohen heeft de noodverordening ingetrokken, waardoor de appartementen sinds 08.00 uur weer toegankelijk zijn.

Bekijk video

De eerste bewoners kwamen na achten al langs om hun spullen over te brengen. Bepakt en bezakt, met dozen, koffers, tassen en kamerplanten, namen sommigen direct hun intrek in de woning.

Schoonmaakmiddelen

Anderen hadden schoonmaakmiddelen bij zich om eerst hun appartement op te poetsen of de ramen te lappen. De bewoners reageerden zichtbaar opgelucht dat ze na vijf maanden terugkonden.

Ze vonden het vooral zwaar dat ze afgelopen tijd alleen op afspraak en onder politiebegeleiding hun huis in mochten om wat spullen op te halen. "Vooral het telkens legitimeren was vervelend", zei een bewoner. De meeste evacués vonden hun appartementen er netjes uitzien.

Gedupeerden

De verwachting is dat ongeveer de helft van de tweehonderd gedupeerden vrijdag al zal teruggaan naar hun appartement. De gemeente heeft de bewoners tot 12 januari de tijd gegeven hun tijdelijke woning te verlaten. Ze kunnen gebruikmaken van een verhuisservice van de gemeente om hun spullen over te brengen.

Cohen

Burgemeester Cohen zei dat hij er zeker van is dat de woningen veilig zijn. "Er is geen gebouw in Amsterdam waar het zo veilig is. Ik ga er niet over, maar ik durf mijn hand er wel voor in het vuur te steken." Hij constateerde "met tevredenheid" dat mensen terug kunnen naar hun huis. "Voor de bewoners was het een rotperiode", aldus Cohen.

Aannemer Hillen & Roosen heeft voor elke woning een kerstboompje met ballen neergezet om de bewoners te verwelkomen. Elk huishouden heeft 5000 euro schadevergoeding gekregen van de aannemer voor de geleden schade. Tot nu toe hebben vier bewoners gebruikgemaakt van de terugkoopregeling, waarbij Hillen & Roosen de woningen koopt voor de waarde als er niets was gebeurd.

Instortingsgevaar

Op 11 juli besloot de gemeente tot ontruiming van het complex wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde 96 woningen, 27 winkels, een bibliotheek, de markt, het stadsdeelkantoor en een parkeergarage.

Afgelopen week bleek dat er genoeg is hersteld aan het complex, waardoor de appartementen weer bewoonbaar werden verklaard. Volgens de bouwer is het Bos en Lommerplein na het herstel "het veiligste complex van Nederland."

De kosten die de gemeente Amsterdam heeft gemaakt na de ontruiming bedragen tegen de 10 miljoen euro. Er lopen nog onderhandelingen met de aannemer over de afwikkeling van de schade.

De gemeente sluit niet uit dat begin volgend jaar tussenkomst van de rechter nodig is. "Het zijn pittige onderhandelingen", aldus een zegsman van Hillen & Roosen. "We zijn allebei grote jongens."