AMSTERDAM - Opsporingsdiensten hebben donderdagavond en -nacht zevenhonderd auto's en dertig vrachtauto's gecontroleerd langs de snelweg A1, bij het Overijsselse Rijssen. Daarbij werd onder meer een voertuig aangetroffen met daarin driehonderd kilogram vis, waarvan diverse snoeken nog bleken te leven. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag bekendgemaakt.

De bestuurder en zijn passagier verklaarden dat zij de vis hadden gekocht van een vishandelaar in Amsterdam. In de auto lagen echter netten, laarzen en andere attributen waarmee gevist kan worden. Ook de modder aan de laarzen van het tweetal deed vermoeden dat zij de vis zelf hadden gevangen. De lading wordt geveild op de visafslag, waarvan de opbrengst naar justitie gaat.

Blaastest

Bestuurders die naar een parkeerplaats waren geleid moesten een blaastest doen. De douane scande de bagage op wapens en een drugshond werd ingezet om drugs te onderscheppen. Naast de controle langs de snelweg werden ruim 3600 voertuigen gecontroleerd op snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 204 kilometer per uur.

In totaal werden 41 bekeuringen uitgedeeld tijdens de actie 'Ochtendgloren'.