BAGDAD - Vier Amerikaanse mariniers zijn aangeklaagd in verband met de moord op 24 Iraakse burgers. De militairen zouden betrokken zijn geweest bij het bloedbad vorig jaar november in de Iraakse stad Haditha. Zij kunnen maximaal levenslang krijgen.

Ondanks de ernst van de aanklacht blijven alle verdachten op vrije voeten. Vier andere betrokken militairen zijn ook aangeklaagd in de Haditha-zaak, maar niet voor moord. Zij worden ervan beschuldigd dat zij het incident niet hebben gemeld en niet hebben meegewerkt aan het onderzoek. Dat maakten de Amerikaanse strijdkrachten donderdag bekend.

Aanklagers stellen dat de vier hoofdverdachten zich schuldig hebben gemaakt aan een drie uur durende moordpartij nadat een collega-marinier was omgekomen door een bomaanslag. De Iraakse premier Nuri al-Maliki noemde de gebeurtenissen in Haditha een "verschrikkelijke misdaad".

Bloedbad

Onderzoekers van de Amerikaanse strijdkrachten meldden in augustus bewijzen te hebben gevonden dat de militairen verantwoordelijk waren voor het bloedbad. De mariniers zouden 24 ongewapende burgers, onder wie vrouwen en kinderen, hebben gedood.

De Amerikaanse militairen beweerden aanvankelijk dat zij in Haditha tijdens een vuurgevecht opstandelingen hadden gedood. Televisiebeelden van een lokale journalist toonden echter lichamen van vrouwen en kinderen. Naar aanleiding daarvan stelde een Iraakse mensenrechtenorganisatie een onderzoek in waarvan het weekblad Time in maart de resultaten publiceerde.

Onderzoek

Time droeg de beelden voorafgaande aan de publicatie over aan de Amerikaanse strijdkrachten, die een onderzoek instelden. Dat leidde uiteindelijk tot een strafrechtelijk onderzoek tegen de betrokken militairen door de opsporingsdienst van de marine. Ook werden de officieren die de troepen in Haditha hadden geleid uit hun functie gezet.

De hoofdverdachte, de 26-jarige sergeant Frank Wuterich, diende in augustus een aanklacht in tegen de Democratische afgevaardigde John Murtha wegens smaad. Murtha had gezegd dat Wuterich en zijn manschappen "in koelen bloede" onschuldige burgers hebben vermoord. Zelf zeggen de verdachten nu dat zij de slachtoffers per ongeluk hebben gedood tijdens een vuurgevecht met rebellen.