AMSTERDAM - Een Braziliaanse rechtbank heeft besloten dat Izaan M., een van de hoofdverdachten in de zaak rond de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers, aan Nederland kan worden uitgeleverd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam donderdag bekend.

De zitting had dinsdag plaats in Brasilia. Tien rechters besloten unaniem tot uitlevering. Volgens een woordvoerster van justitie kan M. nog in cassatie gaan tegen de uitspraak, maar de kans dat daarin anders wordt beslist, is volgens haar erg klein.

Naar verwachting zal de verdachte eind februari of begin maart in Nederland arriveren.

De Nederlandse officier van justitie Betty Wind, die de zaak behandelt, was bij de zitting aanwezig. Zij heeft niet met de verdachte gesproken.

Cocaïne

Claudia Melchers werd op 12 september vorig jaar ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid. De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hun in plaats daarvan 5 miljoen euro.

Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in de buurt van Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald.

Hulpjes

Begin vorige maand veroordeelde de rechtbank in Amsterdam al drie 'hulpjes' bij de ontvoering. De 38-jarige Quintin W. kreeg zes jaar celstraf, de 45-jarige Patricio W. moet drie jaar de gevangenis in, waarvan één voorwaardelijk. De 40-jarige Louellar R. werd schuldig bevonden aan poging tot afpersing, wat haar twee jaar cel opleverde, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Het proces van Lorenzo M. is uitgesteld totdat zijn neef Izaan aan Nederland wordt uitgeleverd.