DEN HAAG - Nederlandse F16's hebben begin deze week een gewondenstransport door twee Amerikaanse Black Hawk helikopters in Afghanistan veilig gesteld.

De helikopters kwamen s'avonds onder vijandelijk vuur te liggen en vroegen om onmiddellijke steun. Twee F16-gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht spoorden het gewondentransport razendsnel op en begeleidden de helikopters naar hun bestemming. De aanwezigheid van de gevechtsvliegtuigen bleek voldoende om een einde te maken aan het vijandelijk vuur.

Amerikaanse luchtmacht was onder de indruk

De twee jachtvliegers haalden hun huzarenstukje uit in volstrekte duisternis. Door het gebruik van een nachtzichtkijker te combineren met de infra-rood doelzoekapparatuur onder het vliegtuig, konden zij de twee helikopters die zonder verlichting vlogen toch snel opsporen. De hulpactie werd ondersteund door een Nederlands tankvliegtuig, dat de F16's van voldoende brandstof voorzag om de Black Hawks tot het eind toe te kunnen begeleiden. De Amerikaanse luchtmacht toonde zich na afloop van het incident onder de indruk van het snelle optreden van de Nederlandse F16's.

Kabinet stemt in met verzoek Amerikanen

De Verenigde Staten hebben inmiddels van de regering toestemming gekregen om ook het Nederlands maritiem patrouillevliegtuig voor verkenningsdoeleinden in te zetten boven Afghanistan. De in de Verenigde Arabische Emiraten gestationeerde Orion beschikt over een geavanceerd infra-rood detectiesysteem, dat op grote hoogte nog hoogwaardige opnamen van gronddoelen kan maken. Aangezien er een tekort bestond aan dit soort toestellen boven Afghanistan en in de regio alleen de VS en Nederland over de juiste apparatuur beschikken, heeft het kabinet ingestemd met het verzoek van de Amerikanen.