AMSTERDAM - De woningen op het Bos en Lommerplein in Amsterdam zijn weer bewoonbaar. Het stadsdeel Bos en Lommer maakte donderdag op haar website bekend dat besloten is tot "het intrekken van het besluit tot de ontruiming en het opheffen van de onbewoonbaarverklaring van de woningen".

Bekijk video

Op 11 juli besloot de gemeente tot ontruiming van het complex wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde 96 woningen, 27 winkels, een bibliotheek, de markt, het stadsdeelkantoor en een parkeergarage.

Burgemeester Job Cohen zal vrijdag besluiten de noodverordening in te trekken. Hierdoor kunnen bewoners vrijdagochtend vanaf 8 uur weer terugkeren naar hun woningen, aldus een woordvoerder van het stadsdeel. Het plein zelf blijft voorlopig nog verboden terrein omdat daar nog bouwwerkzaamheden plaatsvinden voor de winkels.

Winkels

De bewoners kunnen hun huizen via de straatkant betreden. De winkels kunnen naar verwachting eind januari weer in gebruik worden genomen. Ook de markt en de bibliotheek kunnen dan weer naar het plein terugkeren. Het stadsdeelkantoor zal begin januari weer zijn deuren openen. De parkeergarage kan na de heropening van de winkels weer voor de helft worden gebruikt. Volledig herstel van de parkeergarage duurt nog tot medio 2007.

Het stadsdeel Bos en Lommer en de gemeente namen hun besluit naar aanleiding van een rapport van professor Kleinman van 20 december en de herstelwerkzaamheden aan het complex. Aannemer Hillen & Roosen heeft de gemeente deze week gemeld dat het herstel grotendeels gereed is. "Gelet hierop is het verantwoord het gebouwde weer in gebruik te nemen", aldus het besluit van het stadsbestuur.

Spannend

De vereniging van eigenaren (VVE) is opgelucht dat de woningen nu zijn vrijgegeven. "Het bleef spannend omdat er tot het laatste moment hard werd doorgewerkt", aldus woordvoerster Kim Kesseler.

Zij verwacht dat vrijdag ongeveer de helft van de tweehonderd bewoners terugkeren naar hun appartementen. Er zal die dag extra politietoezicht zijn en verkeersregelaars zullen de drukte in goede banen leiden.

De evacués mogen nog tot half januari in hun tijdelijke gemeubileerde woning blijven. De gemeente Amsterdam heeft een verhuisservice aangeboden om spullen naar de huizen te vervoeren.

Afspraak

"Toen we uit onze huizen moesten, hadden we alleen zomerkleren bij ons", aldus Kesseler. "In de loop der tijd hebben we natuurlijk flink wat spullen erbij verzameld." De bewoners mochten de afgelopen maanden op afspraak en onder politiebegeleiding hun appartement betreden om nog iets op te halen.

De totale kosten die de gemeente Amsterdam heeft gemaakt na de ontruiming lopen in de miljoenen. Er lopen nog gesprekken met de aannemer en de bouwer over de afwikkeling van de schade. De gemeente sluit niet uit dat begin volgend jaar tussenkomst van de rechter vereist is in deze onderhandelingen.