AMSTERDM - Nederlanders vinden Foie Gras, ganzenlever in de volksmond, het meest foute kerstgerecht. Dat blijkt uit onderzoek van Marktonderzoeksbureau Team Vier in opdracht van Stichting Wakker Dier, dat donderdag is gepubliceerd.

Wakker Dier liet vijfhonderd mensen vragen welk typisch kerstgerecht ze het meest dieronvriendelijk vinden. Varkensvlees staat op de tweede plaats vanwege de onverdoofde castratie van biggen. Derde staat blank kalfsvlees omdat kalveren daarvoor bloedarmoede moeten lijden.

Dierenleed

"Burgers hebben een haat-liefdeverhouding met het kerstdiner: ze eten op dit bezinningsfeest bovengemiddeld veel vlees maar tegelijkertijd knaagt een ontevreden onderbuikgevoel over het dierenleed dat ermee gepaard gaat", aldus Wakker Dier.

Uit de enquête blijkt dat consumenten foie gras in grote mate links laten liggen. Slechts 2,8 procent van de ondervraagden zegt het met kerst te gaan eten en dat zijn dan vooral mannen in het zuiden van het land.

Biggen

Opmerkelijk noemt Wakker Dier de consumptie van varkensvlees. "Vreemd genoeg wordt varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen enerzijds verafschuwd maar anderzijds is het de meest gegeten diersoort in de kerstmaand."

De top tien van foute kerstgerechten bestaat verder uit vis, kip (van plofkuikens), kalkoenfilet, eend (uit stallen zonder badwater), biefstuk (van rund in stal op betonvloer), konijn (uit draadgazen kooi) en reebout.

Vijf Procent van de Nederlanders, vooral vrouwen, zegt te kiezen voor een diervriendelijk kerstmaaltijd zonder vlees.