MOSKOU - Bij de zelfmoordaanslag op het gebouw van de pro-Russische regering in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zijn vrijdag zeker 55 doden gevallen. Zeker 178 mensen raakten gewond. Dit meldde zaterdag het Russische persbureau Interfax, dat zegt zich te baseren op cijfers van het Russische ministerie van Noodgevallen.

Eerder zaterdag meldden de Tsjetsjeense autoriteiten dat er 39 doden waren gevallen, minder dan aanvanklijk werd verondersteld. De zoektocht naar de lichamen van de slachtoffers is overigens nog niet afgelopen. Het is mogelijk dat er in de ruïne van het gebouw meer doden liggen. Enkele tientallen gewonden gaan naar Moskou voor verdere verzorging, aldus Interfax.

Politieke oplossing

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdag weten dat de aanslag een "reactie was van het internationale terrorisme op de politiek van president Poetin, gericht op een politieke oplossing in Tsjetsjenië". Volgens de verklaring van het ministerie hebben de "terroristen die zich in Tsjetsjenië bevinden nogmaals laten zien dat zij onderdeel zijn van het internationale terrorisme".

Springstof

De daders hebben meer dan een ton springstof gebruikt. Zij reden met een vrachtwagen en een jeep volgeladen met springstof door de zware bewaking rond het gebouw waarna zij de explosieven tot ontploffing brachten, aldus Interfax op gezag van de lokale politie. De explosies verwoestten de vier etages van het pand in het centrum van Grozny geheel. Een Tsjetsjeense rebellenleider heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.