WARSCHAU - Een groep van 46 Poolse parlementsleden wil Jezus Christus tot koning van Polen laten uitroepen. Zij hebben daarvoor een wetsontwerp ingediend dat een dezer dagen in de volksvertegenwoordiging wordt behandeld. Dat berichtte het dagblad Rzeczpospolita woensdag.

De volksvertegenwoordigers behoren tot de conservatieve regeringspartij Orde en Rechtvaardigheid (PiS), de nationalistische Liga van Poolse Families (LPR) en de boerenpartij PSL. Zij beroepen zich op de rooms-katholieke traditie van Polen. In de republiek wordt Maria al 350 jaar als 'koningin' vereerd.

De Poolse bisschoppen zijn niet bijzonder enthousiast over het plan. "De afgevaardigden moeten zich bezighouden met wat de grondwet hun opdraagt en godsdienstige instellingen hun werk laten doen", zei bisschop Tadeusz Pieronek, doelend op de scheiding van kerk en staat. "Het behoeft geen uitleg dat Christus de koning der harten is" voegde hij eraan toe.

Ook bisschop Leszek Glodz van Warschau riep de politici op zich te bemoeien met zaken waarvan zij wél verstand hebben. Hij gaf hun bovendien advies over hoe om te gaan met religie: "Parlementariërs moeten bidden en boete doen, dat doet hun goed", zei hij.