NAIROBI - De regerende KANU-partij van de Keniaanse president Daniel Arap Moi heeft volgens de eerste voorlopige uitslagen bij de algemene verkiezingen van vrijdag een gevoelig verlies geleden. Vice-president Musalia Mudavadi heeft het in zijn kiesdistrict Sabatia afgelegd tegen de kandidaat van de oppositionele regenboogcoalitie (NARC), Moses Akaranga. Dit heeft een functionaris van de kiescommissie zaterdag gezegd. De centrale kiescommissie van Kenia moet de uitslagen nog officieel bevestigen.

Mudavadi is de eerste vice-president van het land die zijn parlementszetel bij verkiezingen verliest, maar hij is ook de kortstzittende vice-president uit de geschiedenis van Kenia. President Moi benoemde hem op 4 november nadat hij George Saitoti had ontslagen, die sinds dertien jaar de nummer twee van het land was.

In Kenia gingen de kiezers vrijdag naar de stembus om een nieuwe president, een nieuw parlement en regionale en gemeenteraden te kiezen. De huidige president Moi mag niet meedoen aan de presidentsverkiezing omdat de grondwet dat niet toestaat. Hij is sinds 1978 aan de macht. Het lijkt erop dat niet Mois eigen kandidaat Kenyatta, maar de kandidaat van de oppositie, Kibaki, het volgende staatshoofd wordt.