GRONINGEN - Met een simpele, poliklinisch uitvoerbare test kunnen in de toekomst van tevoren tamelijk nauwkeurig hartproblemen worden voorspeld. Dit blijkt uit een onderzoek van bioloog G. Tjeerdsma van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Het is van levensbelang om hartfalen vroegtijdig op te sporen en te behandelen, omdat op de lange duur levensbedreigende complicaties kunnen ontstaan.

Hartfalen ontstaat meestal als gevolg van een hartinfarct. De pompfunctie van het hart gaat achteruit en een goede doorbloeding van alle weefsels komt in gevaar.

Het blijkt dat het neurohormonale systeem, één van de belangrijkste regelsystemen in het menselijk lichaam, al in het beginstadium van het hartfalen gestimuleerd wordt en een bepaalde soort hormonen afscheidt. "Dit blijken uitstekende voorspellers voor het verloop van hartfalen", ontdekte Tjeerdsma.

De Nederlandse Hartstichting bevestigt het unieke karakter van de test. "Het is een volledig nieuw en doeltreffend concept", aldus wetenschappelijk medewerker T. Jaarsma. "Binnen 15 minuten weet je de waarde van de hormonen en kun je constateren of de medicatie aangepast moet worden of niet." Zowel Tjeerdsma als Jaarsma beklemtoont wel dat de test op dit moment nog in de onderzoeksfase verkeert.