AMSTERDAM - De advocaten van de 27-jarige Tamara N., medeverdachte van de snelkookpanmoord, eisen woensdag voor de rechtbank in Haarlem dat ze wordt vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder op de dag tien jaar celstraf tegen haar.

De verdediging van de vrouw eist dat N. wordt ontslagen van rechtsvervolging voor de moord op Ali Y. in 1997. Daarnaast moet ze worden vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord in 2002 op haar 30-jarige hartsvriendin Meral C., de vrouw van hoofdverdachte Mehmet Y.

N. wordt samen met de 50-jarige Mehmet Y. verdacht van betrokkenheid bij deze twee moorden. Samen zouden ze de broer van Y. hebben vermoord. N. heeft bekend dat ze erbij was toen het lichaam van Mehmet in stukken werd gesneden en door een gehaktmolen werd gehaald.

Daarna werd het hoofd van het slachtoffer in een snelkookpan gekookt, zodat alleen een schedel overbleef. Vijf jaar later zouden zij ook de vrouw van Mehmet Y. hebben vermoord. Haar lichaam is nooit gevonden. De verdachten zitten sinds eind 2004 in voorarrest.

Ontoerekeningsvatbaar

De verdediging vindt dat N. voor de moord op Ali Y. verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege haar scheefgegroeide persoonlijkheid. Dit wordt volgens de raadslieden bevestigd door twee deskundigen die woensdag voor de rechtbank inderdaad verklaarden dat de persoonlijkheid van de vrouw gebrekkig is ontwikkeld.

Ze kon volgens hen geen weerstand bieden aan de druk van Mehmet Y., zowel psychisch als lichamelijk. De psycholoog acht N. daarom verminderd toerekeningsvatbaar voor de moord op Y.

Bewijzen

Ook van de moord op Meral C. moet N. volgens de verdediging worden vrijgesproken omdat de bewijzen van het OM onvoldoende zouden zijn. Zowel uit de verklaringen van N. zelf als van de familie van C. zou blijken dat Tamara niet betrokken was bij de verdwijning van de vrouw.

Ook uit verklaringen van medegevangen van Tamara zou niet blijken dat zij iets weet van deze moord of daarbij betrokken zou zijn geweest.

Het OM stelde eerder dat N. een belangrijke rol vervulde bij beide twee moorden. Wel stelde de officier van justitie dat het ging om een bijrol en geen hoofdrol.

De Haarlemse rechtbank doet op 10 januari uitspraak in de zaak.