AMSTERDAM - De 27-jarige Tamara N., medeverdachte van de snelkookpanmoord, heeft woensdag voor de rechtbank in Haarlem tien jaar tegen zich horen eisen.

De officier van justitie stelde woensdag dat N. in november 1997 samen met Y. uit Haarlem diens jongste broer heeft vermoord. Het lichaam werd vervolgens door een vleesmolen gedraaid.

De botresten zijn later langs de snelweg A15 gedumpt. N. wordt, samen met de 50-jarige hoofdverdachte Mehmet Y., verdacht van betrokkenheid bij twee moorden. Na één van die moorden werd het hoofd van het slachtoffer in een snelkookpan gekookt, zodat alleen een schedel overbleef. De verdachten zitten sinds eind 2004 in voorarrest.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had N. een bijrol in de moorden en geen hoofdrol. Ook heeft het OM in haar eis rekening gehouden met de leeftijd van N. en het feit dat zij nog nooit met justitie in aanraking is geweest.

Gehaktmolen

Y. wordt ervan beschuldigd in 1997 in zijn woning in Haarlem met de hulp van zijn toenmalige vrouw Meral C. zijn 28-jarige broer Ali Y. te hebben doodgeslagen. N., hartsvriendin van Meral, was bij de moord aanwezig.

Ze verklaarde eerder voor de rechter dat het lichaam in stukken werd gesneden en door een gehaktmolen werd gehaald. De resten van het lichaam werden langs de snelweg A15 gedumpt.

In 2002 zou Y. zijn 30-jarige vrouw Meral hebben omgebracht, maar het lichaam van C. is nooit gevonden. Y. heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de moorden.

N. bekende eerder haar aandeel in de moord op Ali Y. De dreigementen van Mehmet aan haar en haar familie waren volgens haar de aanleiding voor haar aandeel in de moord op Ali: ze durfde immers geen verzet te bieden aan Mehmet.

Lichaamsdelen

Met de moord op haar beste vriendin Meral zegt ze niets te maken te hebben. Volgens het OM weet zij waar de lichaamsdelen zijn gedumpt en heeft zij Y. Geholpen het lichaam op te ruimen. Ook zou zij bleekmiddel hebben gekocht om bloedsporen te wissen.

Het proces tegen hoofdverdachte Mehmet Y. werd vorige week door de rechter voor minimaal een maand uitgesteld nadat Y. zijn advocaten had ontslagen. Hij heeft van de rechtbank tot volgende week donderdag de tijd gekregen om een nieuwe advocaat in de arm te nemen.