DEN HAAG - De Stichting Samenwerkende Moslim Hulporganisaties (SMHO) gaat tijdens het Offerfeest vlees inzamelen bij islamitische slagerijen, om dat vervolgens aan te bieden aan voedselbanken en sociale restaurants.

De actie wordt gesteund door de katholieke hulporganisatie Cordaid. Dat maakten de organisaties woensdag bekend.

Tijdens het Offerfeest, de eerste drie dagen van januari, spelen armoedebestrijding en hulp aan behoeftigen een grote rol. De Moslimorganisaties halen met hulp van vertegenwoordigers van moskeeën, Turkse organisaties en politici van Turkse origine vlees op bij twaalf islamitische slagerijen in Nederland.

Dat vlees wordt verwerkt tot worst en in Turkse pizza's en zal eind januari bij verschillende voedselbanken en sociale Van Harte restaurants te krijgen zijn.

Offerfeest

"De actie is een gebaar van sympathie en empathie vanuit de Moslimgemeenschap voor de medemens en wil een bijdrage leveren aan de armoedebestrijding in Nederland", aldus de SMHO.

Het Offerfeest (Eid al Adha) wordt gevierd tijdens de hadj, de jaarlijkse pelgrimage naar Mekka. Tijdens dit feest slachten zij die het kunnen betalen een dier als symbool voor het offer van Abraham. Men deelt het vlees met armen en behoeftigen.